2012. január 7., szombat

Bemutatkozás


Ki?
A nevem nem titok, de nincs igazán jelentősége. A demográfiai adatokat tekintve egy 34 éves, nőtlen (de nem magányos), gyermektelen, kisvárosi polgári-paraszti háttérrel rendelkező, alsó középosztálybeli értelmiségi férfi vagyok. Nem túl okos. Inkább csak tanult, képzett és bizonyos tekintetben tapasztalt. Lelkes, de nem vakbuzgó. Lojális, de nem mindent lenyelő. Szkeptikus, de nem szőrszálhasogató típus. Aggódó, de alapvetően optimista, mindezeken túl egy idealista elv-ember. Ezen kívül zenerajongó, kiöregedő punk, állat- és emberbarát. Folyamatosan ismerkedem önmagammal és eddig ennyire jutottam. Sokat töröm a fejem az átlagember számára fontos és kevésbé fontos dolgokon. Gyakran jutok látszólag szilárd meggyőződésre bizonyos kérdésekben, de viszonylag rövid úton találok kifogásokat is és aztán kezdhetem az egészet előröl.

Miért?
Az indíték nagyjából sejthető az előbbiekből. Kérdéseket teszek fel és válaszokat keresek. Mostantól publikusan, mert a sok magammal folytatott vita közben megcsappant az önbizalmam. Ide tartozik még a blog címének magyarázata is. Tavaly márciusban tanyára költöztem, ami tisztességes mennyiségű házkörüli munkát varrt a nyakamba. A hiedelmekkel ellentétben viszont a fizikai munka nem feltétlenül sorvasztja az embert vegetatív szellemi szintre. Épp ellenkezőleg, alkalmat ad az elmélyedésre. Szeretném a gondolataim megosztani és főleg megvitatni. Sajnos mostanában az a „hobbim”, hogy kerülöm a társaságot ahol ezt megtehetném és a hasonló érdeklődésű és ilyesmire egyébként fogékony cimborám is legtöbbször ledorongol amikor az agymenéseimmel fárasztom. Egy fűnyíróval, kapával, hasítófejszével viszont nem túl könnyű megvitatni az „élet nagy kérdéseit”. Inkább kiírom magamból, vagy esetleg akad valaki a vonal másik végén….

Hogy?
Természetesen rendszertelenül. A cím értelmében főleg nyugalmasabb, kályha mellett töltött estéken fog frissülni a blog. Ilyenkor van jobban időm írogatni, összefoglalni a munkával telt napokon gyűjtött gondolatokat. A rendszerességen túl a következetességre sem merek garanciát vállalni. Tisztában vagyok vele, hogy a felvetett kérdésekre nem feltétlenül tudom a helyes választ. Ettől függetlenül próbálkozom, de nem kizárt, hogy önellentmondásba keveredek. Hogy mi értelme van így az egésznek? Talán annyi, hogy mozgásban tartom a témát, esélyt nyújtva arra, hogy esetleg mások is megpróbálkozzanak a megfejtéssel. Talán még némi diskurzus is kialakulhat. Bár a komment funkciót kikapcsoltam, a telatanyan(kukac)gmail(pont)com emailcím él, szóval hajrá.

Miről?
Most harmadjára is kénytelen vagyok a címre kitérni, mert a cím akár arra is utalhat, hogy itt a tanyasi élet tapasztalatait, trükkjeit és praktikáit óhajtom megosztani. Az eddigi bevezető viszont talán sejteti, hogy itt annál többről lesz szó. A korábbi filozofálgatós hangnem viszont túlzásnak hathat abban a tekintetben, hogy főleg hétköznapi témákat kívánok érinteni. Mindent, ami foglalkoztat és ahol kérdésekbe botlom. Zene, populáris és földalatti kultúra, politika, emberi- és állati jogok, na meg a többi. Bár nem ez az elsődleges motiváció, azért remélem sikerül beletalálnom néhány olvasó érdeklődési körébe.